6 мита за шестте „плочки”

Истината обаче, е че лесен път не съществува! Видимите коремни мускули, зависят от процента подкожни мазнини в нашето тяло. По – голямата част от мастната тъкан в тялото е подкожна (намира се непосредствено под кожата, върху мускулите), съответно тя скрива мускулния релеф. Мускулите са си там, но докато има вискок процент на подкожна мазнина, те няма как да бъдат видими.


При какъв процент подкожна мазнина, мускулите на корема ще станат видими?  Това е строго индивидуално за всеки.

  •  Зависи от това как са разпределени мазнините в тялото му
  •  Зависи от това колко голям и добре обработен коремен мускул има под мазнината.

Съветвам всеки да измерва периодично, процента на подкожните си мазнини, освен огледалото, те са другият най- точен ориентир за прогрес.  Тук можете да прочетете, как да измерите процента на подкожните си  мазнини в домашни условия.


Първата и най – често срещана грешка е да тренираме мускулите на корема всеки ден. Ежедневното правене на коремни преси ще ви доведе до никъде. Само ще губите време.Коремните мускули, както и всеки друг муслул в тялото има нужда от почивка и възтановяване. В зависимост от това колко тежко са тренирани имат нужда от 48 до 96 часа почивка. Две до три тренировки за корем в повечето случаи са напълно достатчни
Правененто само на коремни преси няма да доведе до успех, тъй като коремните мускули са сравнително малки и няма да предизвикат достатъчен енергиен дефицит в тялото, леките тренировки с много повторения няма да ни помогнат да изградим хубав мускул под мазнината, които при намаляването й да стане видим.
Не обръщаме внимание на това, с какво се храним. Храненето е най – важната част, ако се стремим да получум пълен набор от 6 „плочки”, повече отколкото при всяка друга мускулна група. Това е така, защото най – често тялото „складира” именно там излишните мазнини.Тялото ви ще изгори мазнините на корема, само ако има дефицит на калории. А това става, когато поемате по – малко калории от колкото разходвате. Това принуждава тялото ви  да използва мастните депа, за да компенсира недостига.
Освен, това е много важно от какви храни набавяме тези калории. Някои храни улесняват съхраняването на мазнини, докато други не. На първо място рафинираните захари и тестените изделия спомагат за натрупване на излишна мазнина в областта на корема.


Мислите, че сауната е място за горене на мазнини. Сауната е пълна загуба на време, ако целта ви е да горите мазнини.  Човек може да свали килограми в сауната губейки течности, но това не е загуба на реално тегло идващо от телесните мазнини и ще се върне обратно, защото организма ще възстанови водния си баланс.
Мислите, че хранителните добавки ще свършат работата вместо вас. Да, съществуват добавки, които биха могли да дадат малко тласък  в борбата с излишните мазнини, но те не работят, ако няма калориен дефицит или правилен хранителен режим, комбиниран с подбран тренировъчен комплекс и почивка.

Много хора смятат, че за да имат плосък и релефен корем е необходимо да се прави много кардио. Това не е нито задължително, нито е необходимо. Кардио тренировките, изгарят калории в момента на извършване, то е абсолутно необходимо но само по себе си недостатъчно. Общата загуба на тегло и мазнини може да ни докара до ситуация, в която отслабваме но корема си седи.
За да имате стегнат корем , трябва дълго време да сте на безвъглехидратна диета.
Много по добър и здравословен вариант е да ограничим въглехидратите, лишавайки се от тези които изискват много инсулин- сладко нишестета и т. н., за сметка на въглехидрати които са по бавни – картофи овесени ядки пълнозърнест ориз и др. Също така, добре е да се върти въглехидратния прием като се редуват дни с ниски въглехидрати и такива с повече.

 

 


             Казвам се Валентин Петков. Занимавам се с фитнес и бодибилдинг повече от 15 г. Със състезателна дейност се занимавам от 2002 г. По - големите ми постижения в състезателен план са една световна титла и две европейски. Ставал съм шампион на България 9 пъти в различни категории. Подготвял съм и в момента работя със състезатели от различни спортове. А също съм помогнал на стотици хора да заживеят по здравословен и пълноценен живот.  Смятам, че няма материя в човешкото тяло, която да ми е чужда. Ако искаш да промениш начина, по който изглеждаш и се чувстваш, да постигнеш спортни резултати,  имаш нужда от съвет свързан с хранене и тренировки или искаш да заживееш по  - здравословен начин на живот и дадеш най - доброто от себе си, аз ти обещавам, че ще постигнем всичко, към което се стремиш заедно. Не обещавам, че ще бъде лесно, но знам, че няма по - хубаво нещо от усещането за постижение.

www.valentinpetkov.com