Как да изчислим мазнините в тялото си?

 


Защо да измерваме процента на мазнините в тялото?

  • Често промените в теглото са за сметка на чистата мускулна маса, а не на мастната тъкан. Метаболитно активна в тялото е мускулната маса, мазнините са като склад, в които складираме енергия, но самият склад не изразходва.
  • Излишната телесна мазнина влияе негативно върху способността за извършване на физическа дейност
  • Излишното количество мазнини в организма влияе зле на сърдечно съдовата система, променя нивата и рецепцията на редица хормони, влошава естетиката на външния вид и понижава жизнения тонус
  • Измерването на теглото в килограми не е достатъчен показател, за да се даде съвсем точна оценка на здравето и физическата форма на човек, тъй като не прави разлика между килограмите от мазнини и килограмите от мускулна маса.

Съществуват най – различни методи за измерване на мазнините в тялото:

измерване с калипер

 С калипер – измерва се като се защипват кожни гънки на различни части по тялото, обикновено между 7 и 15. Взима се и теглото, резултатите се попълват във формулата най -отдолу* и се изчислява процента подкожни мазнини. Това е не само един от най-старите методи, но и един от най-точните.  Точността на измерване с клипер е 0,5 mm и ако се прави коректно може да ни даде много точни резултати. . Единственото, което ви е нужно е да имате калипер.


Метод на биоелектричния импеданс съпротивление(електронно измерване) - това е много често срещан метод за измерване на мазнините. Той се осъществява с апарати, които пропускат през тялото слаб електричен ток. Апаратът засича съпротивлението на тъканите според тяхното водно съдържание и дава информация за процента на мастната тъкан. Някои от тези апарати правят комплексен анализ на тялото и дават информация за: водно съдържание, чиста мускулна маса, базов метаболизъм, индекс телесна маса и др. Този метод не е много точен, защото съпротивлението на ел. импулс в тялото зависи от степента на хидратиране, наличието и вида на минерални соли, натрии, калии и тн, съпротивлението и влажността на самата кожа, процента гликоген натрупан в мускулите и тн.


Метод използващ индекса на телесната маса (BMI)- Това е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в

ДЕКСА скаиране

организма. Този метод не е точен, защото взима като изходни данни само ръста и теглото. Разработен е като груб ориентир, за да се ползва при застраховки живот, няма приложение при активно спортуващи хора.


Подводно измерване на теглото – изключително точен и надежден метод, който за съжаление изисква условия, който са неприложими в ежедневието, ползва се в клиники и специализирани спортни лаборатории


ДЕКСА сканиране - Това се смята за точен метод, тъй като той всъщност представлява рентгенова снимка на тялото с два вида рентгенови лъчи, която дава детайлна информация за мастна тъкан, не само подкожно, но и в дълбочина, вътрешномускулна и висцериална. Получава се графично изображение с разположението на мазнините. Това е авангарден скъпоструващ метод, който също е достъпен в специализирани лаборатории и медициски центрове.


Измерване на обема въздух който тялото измества- много подобен на подводното мерене метод, който отново изисква скъпа и специализирана апаратура
Има различни сайтове, които имат калкулатори и обяснения как да направите измервания и в домашни условия.

измерване в домашни условия

Методът, който ви предлагам аз, за да се измерите най – точно в домашни условия наподобява метода с калипер. За цета ни е нужна линийка и щипка. Захващаме кожната гънка, така че да я отделим добре от мускула и я фиксираме. Не стискаме прекалено силно, така че да я смачкаме, но достатъчно добре за да се отдели. Слагаме линийката върху нея и записваме резултата в следната формула:

 

*
Процент          =         (сумата от кожни гънки в мм) x 27
на мазнините              (тегло в кг) : 0,454

              

 

 

 

 


               

         Казвам се Валентин Петков. Занимавам се с фитнес и бодибилдинг повече от 15 г. Със състезателна дейност се занимавам от 2002 г. По - големите ми постижения в състезателен план са една световна титла и две европейски. Ставал съм шампион на България 9 пъти в различни категории. Подготвял съм и в момента работя със състезатели от различни спортове. А също съм помогнал на стотици хора да заживеят по здравословен и пълноценен живот.  Смятам, че няма материя в човешкото тяло, която да ми е чужда. Ако искаш да промениш начина, по който изглеждаш и се чувстваш, да постигнеш спортни резултати,  имаш нужда от съвет свързан с хранене и тренировки или искаш да заживееш по  - здравословен начин на живот и дадеш най - доброто от себе си, аз ти обещавам, че ще постигнем всичко, към което се стремиш заедно. Не обещавам, че ще бъде лесно, но знам, че няма по - хубаво нещо от усещането за постижение.

www.valentinpetkov.com