Какви са ползите от силовите тренировки?

 

      Съществуват много митове по отношение на силовите тренировки, които не само не отговарят на истината,а и са причина много хора, особено жени, да не практикуват такъв тип натоварване. В тази статия искам да изтъкна някои от ползите, които ни дават тренировките с тежести. Те се отнасят, както за мъжете, така и за жените. Искам да подчертая, че трупането на огромни мускули е цяла наука, подходите комбинират системи от тренировъчни програми и хранителени режими. Както и се използват хранителни добавки, помощни вещества и т.н.

       За средностатистическият фитнес любител,чиято цел е подържане на красиво и здраво тяло, правилно подбраните упражнения с тежести са един безценен източник на ползи за организма, както в здравословен, така и в естетически план.

        Най- често, влизайки във фитнеса, хората търсят естетическия ефект, затова започвам с това, че тренировките с тежести са най – добрият  начин да оформите тялото си. Напълно възможно е за  кратки периоди от време 2- 4 месеца, човек напълно да преобрази външния си вид и да получи физиката, за която мечтае. Преструктурирането на теглото е изграждане на повече мускулна тъкан,като в същото време се губи мазнина, като килограмите си стоят горе долу едни и същи. Резултата от тази промяна в стуктурата на тялото е винаги положителна, не само в есетически , но и здравословнен аспект. Метаболитно активната част от теглото на човека е мускулната тъкан, мазнините са само „склад”, където няма метаболитна активност.

           Доста хора смятат, че мазнини се горят само с кардио занимания , но всъщтност тренирането с тежести е най – добрия начин да се изгори излишна мазнина. След няколко посещения на фитнес залата, и мъжете, и жените ще отбележат ускоряване на метаболизма дори доста след края на тренировката. Поради това, в комбинация с правилната диета, силовите тренировки могат да Ви помогнат да стопите излишните килограми по-бързо дори от кардио упражненията.

     Причините за това са:

1. Този тип тренировки в различните режими (аеробна, анаеробна гликолиза и  т н)са изключително енергоемки и костват на тялото много повече енергия (мазнина) отколкото би изразходвало при кардио занимания.

2. Тренировката с тежести запазва мускулатурата, поддържа метаболизма достатъчно висок, за да продължава тялото да   гори мазнини и след като тренировката приключи.

3.Всички знаем, че мускулите са изградени от различни влакна.Когато натоварваме мускулите си, не всички влакна участват еднакво пълноценно. Единствено при високи тежести можем да ангажираме голям процент от двигателните единици, така че те да се товарят максимално. Това води не само до тяхната хипертрофия, а също се подобрява метаболизма им и до изграждане на нови мускулни влакна с времето.Това ни дава повече активна тъкан, която през времето когато не тренираме изгаря излишните калории.

   Не толкова познато е влиянието на тренировката с тежести върху нервната система.Адаптацията към тренировката с тежести, води и до позитивни промени и в нервната система.  При всяко натоварване с тежести, особено когато то е близо до максималното се изисква висока концентрация на нервната система, от гледна точка на това , че централната нервна система трябва да поддаде необходимото количество нервни импулси до мускулните клетки, така че да ги задвижи. Когато това се случва редовно се усъвършенства не само работата на самия мускул, но и връзката на муслулатурата с нервната система.Това прави, човека трениращ с тежести да бъде устойчив на всякакви видове стрес и в ежедневието. Защото при стрес има физиологична реакция,  отделя се адреналин, кръвоносните съдове се свиват, кръвното се вдига, учестява се пулса.Организма подготвя нервната система и мускулатура за някаква дейност или реакция, свързана с двигателна активност, но когато движение не последва се натрупват негативни последствия в организма, които засягат нервната, сърдечно – съдовата система и целия организъм. С времето остава едно „ресто”, което води до трайни промени.....не добър съдов тонус, трайно леко свити кръвоносни съдове, хронично кръвно налягане. Редовното трениране с тежести изравнява този дисбаланс и връща организма в естествено състояние на равновесие.

       

Друга полза от тренировките с тежести е подобряване на издражливостта. Възтановяването на организма от специфичните тренировки с тежести, тече по пътя не на хипертрофията, а по пътя на усъвършенстване работата на митохондрите (органели в мускулните клетки, в които се произвежда енергия) , така ние консумираме повече енергия по- лесно, както и изхвърляме отработените млечна киселина, положително натоварени водоросни атоми, повишана киселинност и т. н., по-лесно. Така съответно вършим повече работа за единица време, което води до по – голяма издражливост. Не случайно в повечето спортове, където е необходима издравливост, тренировките с тежести са задължителни.

       Регулирането на кръвното налягане и подобряване функциите на сърцето е друга полза за организма, когато тренираме с тежести. Особено когато се тренира на супер серии и са комбинирани две упражнения за различни мускулни групи. В тази ситуация, организма е поставен пред предизвикателство да напълни две зони в тялото с повече кръв. За тази цел трябва тонуса на кръвоносните съдове, или тяхната възможност да се свиват и отпускат, мигновенно да се наглася към ситуацията. А именно, ако например правим серия за крака, то към тях отива повече кръв, там се отварят кръвоносните съдове и мигновенно останалите кръвоносни съдове в тялото не въведат лека корекция по пътя на свиването на човек му пада кръвното и му прилошава. Това често се случва с хора, които влизат в залата и тренират над възможностите си, преди да са свикнали.

       Ако към тази серия за крака добавим и серия за ръце, предизвикателството за организма е двойно, защото трябва за много кратко време да се отворят и кръвоносните съдове, които ще напълнят и мускулите на ръцете. В случая трябва реакция, която да притвори кръвоносните съдове в краката, така че да поддържа кръвното налягане в организма в стабилни граници.  При тренировки с тежести мускулния тонус или тази способност на съдовата система да реагира на моментни промени на кръвното налягане и да се наглася, за да поддържа едно стабилно равновесие се усъвършенстват изключително бързо. В практиката ми съм виждал хора, които буквално след няколко седмици тренировки с тежести , нормализират кръвното си налягане и спират употребата на всякакви медикаменти, разбира се след консултация с лекар.

      Тренировката с тежести подобрява съня. Има доста научни изследвания по тази тема. Във връзка с усъвършенстването и адаптацията на нервната система и цялостно на целия организъм, често хора, които имат проблеми с безсънието ги превъзмогват. Това е така, защото по време на тренировка организма преживява микро травми, които поправя по време на сън. Той сам „търси” тази почивка, за да може да отдели хормоните и веществата, необходими за извършването на  всички метаболитни  промени в покой и да се възтанови.

        Тренировката с тежести е превенция срещу  диабет При силовите тренировки се изразходват гликогеновите депа в мускулите и се повишава чувствителността на рецепторите към инсулина на мускулните клетки, което води до по – добро усвояване на гликозата от кръвта, за да може мускула да се напълни с гликоген за следващата тренировка. Гликогена е форма на енергия, която организма съхранява в мускулите и в черния дроб.

       Друга много важна полза от тренировката с тежести е подобряването на нивата на хормоните. Наблюдава се увеличаване на нивата на тестостерон, растежен хормон, и дори  D3, който регулира обмяната.

     Подобряването на костната плътност е друга причина да тренираме с тежести. При натоварване на един мускул костити към които е свързан изпитват микронапрежения. тези микронапрежения подпомагаг фиксирането на повече калции в костната тъкан, и така трениращите с тежести хора във времето се оказват с по плътни и здрави кости.

 

 


     Казвам се Валентин Петков. Занимавам се с фитнес и бодибилдинг повече от 15 г. Със състезателна дейност се занимавам от 2002 г. По - големите ми постижения в състезателен план са една световна титла и две европейски. Ставал съм шампион на България 9 пъти в различни категории. Подготвял съм и в момента работя със състезатели от различни спортове. А също съм помогнал на стотици хора да заживеят по здравословен и пълноценен живот.  Смятам, че няма материя в човешкото тяло, която да ми е чужда. Ако искаш да промениш начина, по който изглеждаш и се чувстваш, да постигнеш спортни резултати,  имаш нужда от съвет свързан с хранене и тренировки или искаш да заживееш по  - здравословен начин на живот и дадеш най - доброто от себе си, аз ти обещавам, че ще постигнем всичко, към което се стремиш заедно. Не обещавам, че ще бъде лесно, но знам, че няма по - хубаво нещо от усещането за постижение.

www.valentinpetkov.com