Защо качваме излишни килограми?

Темата за наднорменото тегло и за качването на мазнини е доста обширна, но тук на кратко искам да изложа няколко основни фактора, защо хората качват мазнини или защо пълнеят?!

1.Възрастта – всеки знае, че с напредване на възрастта, метаболизма се забавя, много от хормоните променят своите нива и се задействат много други процеси в тялото, които спомагат по- лесното натрупване на мазнини. Трябва да си дадем сметка, че колкото повече времето напредва ни чака повече работа, а не по малко, ако искаме да бъдем в добра форма.

2.Генетиката – всеки, човек е уникален и има различна генетика. Има хора с по – бърза обмяна( по- добри гени) и други с по – бавна. Даже броя на мастните клетки е генетично определен, те растат на размер до един момент, а не на брои т. е има хора с по – малко мастни клетки, от други, съответно те качват много по – лесно. От личния ми опит съм забелязал, че хората със средно добри гени напредват  най – бързо, тъй като свикват, че им се налага да полагат труд, за да са в добра форма.

 Каквито и гени да имаме обаче, ние трябва да ги приемам каквито са и да работим, за да постигнем максимума от това което имаме.

Много хора използват възрастта и гените, като оправдание за това, че не могат да постигнат хармонично тяло и изобщо да живеят по – здраовловен живот.  За да можем да контролираме теглото си и съответно начинът, по който изглеждаме, трябва да познаваме собствените си слабости и да знаем как те ни пречат!

Ето накратко някои от основните причини, защо хората пълнеят ...

3.Преяждане. Една от основните причини, за това да сте дебели е преяждането. В днешния постмодерен свят, не е тайна за никой, че ежедневието

на 90% от хората е свързано с малко физическа активност и се яде прекалено много. Особено когато преяждането е системно стомахът се разширява трайно и с всеки следващ път, ще е необходимо още повече храна, за да се засити. Когато ядете прекалено много, тялото ви се намира в т. нар. калорийен излишък (съхранява излишъка като телесна мазнина).

Решението на преяждането е проста: яжте по-малко. Постепенното намаляване на порциите с времето намалява обема на стомаха. Така е необходимо по-малко храна, за да бъдем сити, което означава по-малко калории. Повечето хора изобщо нямат представа какво ще бъде следващото им хранене и кога ще бъде то. Нямат изградени навици да приготвят сами храната си и разчитат твърде много на обработени храни, което е удобно, но за съжаление с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на хранителни вещества.

4.Липсата на физическа активност. Ако искате да се чувствате физически и психически добре, е важно да наблегнете на физическата активност.  Липсата й се отразява зле не само на външния вид, но е и причина за много заболявания. На днешно време фитнеса и различните разновидности се явява естествено решение на този проблем. Важно е не само колко калории приемаме, но и колко изразходваме движейки се. Една балансирана фитнес програма, дори и с 2-3 тренировки в седмицата, може да обере излишъците, които идват с храната. Движението трябва да бъде съобразено, за да бъде максимално ефективно.

5. Погрешното разчитане на сигналите, които организма ни дава. Много често реалните нужди на организма не са това, което ние му осигуряваме.

  •  Бъркате жаждата с глад. Много хора бъркат сигнала за жажда с този за глад. И когато организмът им подава сигнал, че е жаден, те го бъркат със сигнал за глад и консумират много повече храна, отколкото имат нужда. Винаги имайте под пъка шише с вода. Така жаждата ще бъде утолена и няма да приемаме излишни калории.
  • Ежедневния стрес, нервите, карат много хора да ядат, за да балансират излишното напрежение.
  • Често  се случва хората да използват храната, като антидепресант.
  • Липсата на сън. Когато не се наспиваме, организма се опитва да се запаси с повече калории.

Много е важно да интерпретираме правилно, нуждите на тялото си, за да го запазим здраво и в добра физическа форма дълго време.  Трябва да знаем, кога имаме нужда от храна, от вода, нервно ли ни е, спи ли ни се, емоционален проблем ли имаме. Когато объркаме тези сигнали и се лекуваме с храна, неминуемо стигаме до качване на излишни килограми.

6.Объркваща или неточна информация Всички храни, на които пише „диетично”,„здравословно”, „фитнес”, „обезмаслено”, „храна за спортисти” и т.н., ни оставят с впечатление, че колкото и да изядем от тях, това е здравословно, диетично и можем да минем „метър” т. е., мислим, че няма да поемем излишни калории. Това разбира се е абсолютно погрешно. Ако обърнем внимани на съдържанието на тези продукти, ще видим, че най – често в тях има захар,мазнини и т .н.Може да има добавен протеин , което ги прави подходящи за спортисти, но това не означава, че не ни носят излишни калории.

7.Не сте последователни Модерния човек се храни по абсолютно обратния начин, на който би трябвало да се храни, а именно има малка или изобщо няма закуска, някакъв обяд, на бързо или в движение и наваксват обикновенно вечер. Дори хора, които имат хранителен режим много често му „изневеряват”, в рамките на деня, на седмицата и постепенно и в по- дългосрочната си програма, месеци напред. Това води до объркана обмяна, която ту се забавя, поради липсата на храна, после се забързва, с излишъци от храна. След това пак има периоди, в които не се яде и така не може да се постигне една здравословна обмяна на веществата, с постоянна скорост. Тези постоянни промени, водят до това, че организма реагира като на стрес, а именно запасява се, за да посрещтне периодите, в които няма яснота дали ще има или не, храна....и каква ще бъде тя?!

Ако не сте последователни и най – добрият хранителен или тренировъчен план няма да работи. Не забравяйте, че само регулярен, редовен калориен дефицит (изгаряте повече калории, отколкото поемате), ще доведе до загуба на тегло.

8. Хормоните и техните нива в организма , както при жените, така и при мъжете са от изключително значение, за това дали сме в добра физическа форма. Важни са нивата на хормоните на щитовидната железа, които регулират обмяната на веществата, нивата на кортизол, които са свързани и с качването на изишни мазнини. При жените много важна роля имат естроген-прогестероновите съотношения. При един здравословен и балансиран хранителен режим и правилно подбрана тренировъчна програма, обикновенно нивата на хормоните намират едни средни здравословни стойности. Освен нивата на хормоните, съществуват и по – редки заболявания, свързани с обмяната на веществата и качването на килограми. Те са редки, но не са изключени. Така, че ако другите фактори, които изброих  по – горе са в норма и все пак качвате килограми, трябва да се обърне внимание на здравословното си състояние и да се направят нужните изследвания, за да се види, съществува ли друг проблем. И тогава храненето и тренировъчния режим трябва да се нагоди спрямо специфичните проблеми.

Това е много накратко, по въпроса с качването на излишни мазнини. Надявам се тази публикация да ви е била от полза, и всеки да е намерил нещо полезно за себе си! Ако имате въпроси, не се колебайте да ми пишете!

 


Казвам се Валентин Петков. Занимавам се с фитнес и бодибилдинг повече от 15 г. Със състезателна дейност се занимавам от 2002 г. По - големите ми постижения в състезателен план са една световна титла и три европейски. Ставал съм шампион на България 9 пъти в различни категории. Подготвял съм и в момента работя със състезатели от различни спортове. А също съм помогнал на стотици хора да заживеят по здравословен и пълноценен живот.  Смятам, че няма материя в човешкото тяло, която да ми е чужда. Ако искаш да промениш начина, по който изглеждаш и се чувстваш, да постигнеш спортни резултати,  имаш нужда от съвет свързан с хранене и тренировки или искаш да заживееш по  - здравословен начин на живот и дадеш най - доброто от себе си, аз ти обещавам, че ще постигнем всичко, към което се стремиш заедно. Не обещавам, че ще бъде лесно, но знам, че няма по - хубаво нещо от усещането за постижение.

www.valentinpetkov.com